A gyermek után járó nyugdíjról

https://nincsboritek.hu/az-egeszsegbiztositas-a-megoldas-a-tb-igazsagtalansagaira/

A gyermek után járó nyugdíjról

Már nem először lehet arról hallani, hogy az állam azokat premizálnál, akiknek több gyermekük van. Az addig rendben van, hogy a nyugdíjhelyzettel kell valamit kezdeni, de szerintünk ez ebben a formában vakvágány. Nem véletlen a nagy felháborodás. De miről is szól a történet?

Miért kell egy ilyen nyugdíjreform?

Ha szigorúan, és kizárólag az állam szemszögéből közelítjük meg a nyugdíjakat, akkor egy óriási kiadást kell fedezni. A helyzet pedig egyre rosszabb. Azt tudjuk, hogy a társadalmunk öregszik, ami oda vezet, hogy egyre kevesebb lesz a dolgozó emberek száma. Ezzel egy időben több a nyugdíjas. Ilyenkor a kiadásokat kell csökkenteni, és a bevételeket növelni. A nyugdíj esetében úgy oldható meg, hogy kevesebb nyugdíjat fizet az állam, és / vagy több adót szed be, vagy több embertől szedi be.

Miről szól a gyerekek számától függő nyugdíj ötlete?

Az „új ötlet”, ami annyira talán nem is új, hiszen 2007-ben és 2014-ben is már lehetett hallani valami hasonlóról. Lényegében azokat az embereket premizálnák valahogy, akik több mint 2 gyermeket vállalnak, így több adófizetőt adnak az államnak.

Kitaláltak egy speciális számítási rendszert, ami tulajdonképpen súlyozná a jelenlegi nyugdíjakat. Nem csak a gyermekek száma, hanem az iskolai végzettsége is számít, ez egy fontos kitétel.

Életképes ez a javaslat?

Emberi oldalról megközelítve az alábbi problémák vetődnek fel:

  • Mi van abban az esetben, ha valaki meddő?
  • Mi van akkor, ha valaki nem szülhet több gyermeket?
  • Mi történik, ha valaki megözvegyül?
  • Mi van, ha valakinek egész élete folyamán nem alakul ki családja?
  • Mi van azokkal, akik még nem nyugdíjasok, de már nem lehet gyermekük?

Félreértés ne essék. Mi nem azt mondjuk, hogy akinek sok gyermeke van az nem érdekel meg valami prémiumot, hiszen egy gyermek felnevelése nem kis költség. De ha már létezik ez a felosztó-kirovó rendszer, akkor nem biztos, hogy ilyen megoldás az igazságos.

A nagyobb probléma az, hogy a családok túlnyomó többsége maximum két gyermeket vállal, így a jelenlegi demográfiai adatok szerint az emberek jelentős részének csökkenne a nyugdíja, ez pedig azt jelenti, hogy a nyugdíj megtakarításokra még nagyobb felelősség hárul.

Van, ami nem változik

Egy biztos, a nyugdíjrendszer az utolsókat rúgja, ezért „kapálózik” az állam is jobbra-balra. Ami nem változik, és nem is változott az elmúlt években az az, hogy egyénileg is tenni kell az időskori megélhetésünkért. Éppen ezért meg kell találni minél előbb a megfelelő nyugdíj megtakarítást. Pont emiatt keressen fel minket! Mi tények alapján megmutatjuk Önnek, hogy melyik konkrét megoldás tudja biztosítani az Ön biztos nyugdíjas éveit.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.