Ismerjük meg a kamatadó mentes megtakarításokat!

Ismerjük meg a kamatadó mentes megtakarításokat!

Ismerjük meg a kamatadó mentes megtakarításokat!

Kevesen tudják, de meg lehet kerülni a magasnak mondható magyar adóterheket. Az ugyan igaz, hogy már egy jó ideje a megtakarításaink nyereségét is megadóztatják (aminek az elvét mi magunk sem értjük), de számos olyan lehetőség van, amivel ezt „megúszhatjuk”. Akár rövidebb, akár hosszabb távon el tudjuk érni, hogy a megtakarításaink nyeresége az utolsó forintig a mienk legyen. Tegyük is meg!

Mit jelent a kamatadó?

A kamatadó nagyjából 10 éves múltra tekint vissza. Ennek az adónemnek az elvével ahogy fent is írtuk, továbbra is nehéz egyetérteni, hiszen minél jobb helyre tesszük a pénzünket, vagy minél több pénzt halmozunk fel, számszerűleg annál magasabb adót kell fizetni. Miért „büntetnek” azért, mert okosan választottunk megtakarítást/befektetést?

A kamatadó mértéke az elért nyereségünk 15%-a. Fontos megjegyzés, hogy a tőkére nem vonatkozik ez , hanem tényleg csak a nyereségünkre. Egy példával szemléltetve: Lekötünk 1 évre 100 ezer forintot egy bankban 3%-os kamatra. Így a nyereségünk év végén 3 ezer forint lesz, viszont ennek a 15%-a (450 forint) az adó. Így a leadózott nyereségünk 2.550 forint.

Az államilag támogatott és adómentes megtakarítások

Elsők közt érdemes megemlíteni a lakástakarék pénztárat, amelynek futamideje minimum 4 év lehet, legfeljebb 10. Erre a típusú lakás előtakarékosságra azonban nem vonatkozik a kamatadó EHO fizetési kötelezettség.

Csakúgy, mint a Magyar Államkincstárnál (MÁK) vezethető Start számlára (babakötvény). Ide az állam 10%-os állami támogatást nyújt (ami havonta maximum 500 forintot lehet, a semminél valamivel több), fura lenne, ha állami támogatást is megadóztatnák.

Rövidtávon itt a TBSZ számla

Már 3, illetve 5 éves távon is tudunk olyan megtakarítást választani, ahol el tudjuk kerülni a kamatadó, és EHO megfizetését, méghozzá egy speciális banki lekötéssel a Tartós Befektetési Számlával. Ráadásul tudunk olyan megoldásról, ahol külföldön vezetheti a befektetési számláját a magyar adóelőnyökkel! Ennél a megtakarításnál az első évet gyűjtőévnek nevezik, ebben az időszakban bármikor pénzt helyezhetünk el ezen a számlán, de a „lekötési időszak” a következő év január elsejétől indul. Amennyiben 3 évig nem nyúlunk a pénzhez, akkor mindössze 10% kamatadót kell fizetni, 5 év után pedig teljesen adómentes lesz a megtakarítás.

Hosszú távra itt a megtakarításos életbiztosítást!

A megtakarításos életbiztosításokról már sokat írtunk, vagy éppen a nyugdíjbiztosításokról. Röviden ez egy olyan hosszú távú előtakarékosság, ahol a biztosítók jóvoltából nagybefektetői előnyökhöz jutunk. Olyan befektetési alapokba áramlik a pénzünk, amelyekbe egyébként csak több 10 millió forint befektetése esetén lenne lehetőségünk. Ráadásul nem is kell értetnünk a befektetésekhez, hiszen az értékpapírok váltását, kezelését profi értékesítők végzik helyettünk. Ideális megoldás lehet itt gyűjteni pénz a gyermek életkezdésének a támogatásához, vagy a nyugdíj-kiegészítés kiépítésére.

Használjuk ki az adóelőnyöket!

Ahogy látható, számos olyan megtakarítás elérthető, amelyek bizonyos adóelőnyöket nyújtanak számunkra. Ezeket pedig érdemes kihasználni, hiszen ha jól belegondolunk a kamatadó minden 1000 forint nyereségünkből 220 forintot elvisz. A nehezen megkeresett pénzét tartsa nagy becsben és keressen fel minket! Minden olyan előnyös lehetőségről tájékoztatjuk, amely valóban az Ön gyarapodását segíti elő.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.