Kezdjük az újévet plusz 216 ezer forinttal!

Kezdjük az évet plusz 216 ezer forinttal!

Kezdjük az újévet plusz 216 ezer forinttal!

Ebben az évben is elmondható, hogy sokféle, és magas összegű adót kell befizetni. SZJA, nyugdíjjárulék, egészségügyi járulék és társai, több mint a fizetésed felét teszik ki. Ez a mérleg egyik oldala, de mi van a másik serpenyőben? Számos olyan szolgáltatás van, amit igénybe tud venni, és csökkenti az adóját, pontosabban a személyi jövedelemadóját. Egyszerűbben megfogalmazva a bruttó bére 15%-a (SZJA) arra vár, hogy visszaigényelje. Nézzük meg, hogyan tudja ezt megtenni!

Így csökkentse az adóját!

Alapvetően két csoportra osztható azon szolgáltatások köre, amellyel az adójából tud pénzt visszaszerezni. Az elsőbe a családi adókedvezmény tartozik, vagyis ha van egy gyermeke, akkor minden hónapban 10 ezer forint plusz pénzt kap. 2 gyermek után már 20 ezer forint ez az összeg, míg 3 vagy több gyermek után gyermekenként 33 ezer forintot, tehát havi 99 ezer forint, vagy annál több jóváírást is kihasználhat. Ahhoz, hogy havi 99 ezer családi adókedvezményt igénybe tudja venni a bejelentett bérének minimum 618.750 forintnak kell lennie.

A másik csoportba azon pénztári, és megtakarítási formák tartoznak, amelyeknél a befizetései után 20%-os SZJA visszaigénylési lehetősége van. Ide tartozik az önsegélyező pénztár, az önkéntes egészségpénztár, valamint a 3 nyugdíj előtakarékosság, az önkéntes nyugdíjpénztár, a NYESZ számla, és a nyugdíjbiztosítás. Nézzük meg ezek mennyi pénzt hozhatnak vissza a háztartásba!

Mennyi pénzt tud megspórolni?

A családi adókedvezményt már fentebb kifejtettük, hogy mekkora anyagi előnyt jelenthet, ezért most nézzük meg a különböző pénzügyi szolgáltatásoknál mekkora összegekről beszélhetünk.

Az önsegélyező, és az egészségpénztárra 20%, legfeljebb éves 150 ezer forint adókedvezményt tud visszaigényelni, sőt ha 2 évre leköti a pénzét egy önsegélyező pénztári számlán, akkor 20% helyett 30% is lehet az SZJA jóváírás.

A nyugdíj előtakarékosságok esetén is a befizetett díjak 20%-a után lehet élni az adóvisszatérítéssel. Az önkéntes nyugdíjpénztárak esetén ugyanúgy 150 ezer forintról beszélünk, mint az egészségpénztárak esetén. A nyugdíjbiztosításoknál 130 ezer forintban maximálták ezt az összeget, míg a NYESZ-nél csak akkor lehet 130 ezer forint, ha 2020-ig nyugdíjba vonulsz, egyébként 100 ezer forint.

Fontos továbbá tudnia, hogy a pénztári, és nyugdíj megtakarításokra együtt összesen 280 ezer forintban maximalizálták azt az összeget, ami arra vár, hogy visszaigényelje. Számoljunk együtt, hogy egy átlagos magyar családnál ezt hogyan érdemes csoportosítani!

Hogyan néz ki ez a gyakorlatban?

Vegyük alapul azt, hogy az átlagkereset jelenleg Magyarországon a KSH legutolsó 2017-es adatai szerint nettó 194.500 forint, vagyis adókedvezmények nélkül egy családon belül 389 ezer forint a havi bevétel. A 194.500 forint nettó kereset az 292.400 forint bruttó fizetést jelent fejenként, ami annyit tesz, hogy 526.320 forintnyi SZJA-t van lehetőség maximum visszaszerezni az államtól, mind az anyukának mind pedig az apukának. Ebben a családban legyen egy 32 éves anyuka, egy 38 éves apuka, és egy 6 éves kisfiú. Mivel van egy gyermekük, ezért havi 10 ezer forintot visszakapnak családi adókedvezmény formájában (összesen 120.000 forintot egy évben). Amennyiben a felnőttek összesen 40 ezer forintot havonta a nyugdíjukra fordítanak (a bevételük 10%-át), akkor 96 ezer forint adójóvárással számolhatunk.

Sőt, ha még esetleg a példapárunk nem házasodott volna össze, és nem lenne gyermeke, akkor házasság után 2 évig további 5-5.000 forintra lesznek jogosultak a sokat emlegetett SZJA-jukból, amit a fizetésükkel együtt megkapnak. Ez egy 2015-re elfogadott új törvény szerint lehetséges, ami újabb plusz 120.000 forintot jelenthet egy évben.

Összegezve a havi 389.000 forint bevételből élő család egy évben 216 ezer forint extra bevételre tehet szert az SZJA visszaigényléssel. Havi szintre lebontva ez 18.000 forint plusz bevételt jelent, így még mindig marad a családi kasszában a megélhetésre, a gyermek-, és egyéb pénztári megtakarításokra.

Az SZJA kedvezmény azért van, hogy éljünk vele!

Most, hogy kiszámoltuk, hogy egy átlagos család (mindössze két nem nagy összegű nyugdíj megtakarítással, és a családi adókedvezménnyel) évente legalább 216 ezer forintot tud az államtól visszaigényelni, láthatjuk, hogy érdemes az SZJA-t visszaigényelni.

Érdekességképpen, ez a majdnem 216 ezer forint, több mint az egyik szülő 1 havi keresete. Arról nem is beszélve, hogy még nem is számoltunk, hogy indítanak még egy (vagy két) egészség-, vagy önsegélyező pénztárat, ami után szintén 20%-os adójóváírás jár.

2017-ben, és 2018-ban is érdemes körültekintően eljárni a pénzügyeinkkel kapcsolatban, mert ebben az állam is partner. Több mint egy havi fizetés ott hever az államnál, amit nem érdemes ott hagynunk, ezért ne is tegyük. Keressen meg minket, a NoRisk munkatársait! Olyan körültekintő összehasonlítást, és akár egyedi ajánlatot fog kapni, amelyet máshol nem valószínű.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.