Kötelezőbiztosítás

MIÉRT KELL?

A kötelező gépjárműfelelősség-biztosítás (KGFB) – mint a neve is mutatja – nem választható biztosítási forma. Ezt mindenkinek meg kell kötnie, akinek a 2009. évi LXII. törvény (aktuális: 2017/02/23-tól) a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról ezt kötelezővé teszi. Érvényes KGFB nélkül nem vehetünk részt a közúti forgalomban, ellenkező esetben súlyos bírságokkal, valamint azzal szembesülhetünk, hogy egy véletlenül okozott kárt a saját zsebünkből kell kifizetnünk. (A MABISZ Kártalanítási Számla ugyan megtéríti azokat a károkat, amelyeket KGFB megkötése nélkül közlekedők okoznak, de kíméletlenül behajtja az összeget a károkozón (vagyis él visszkereseti jogával.)

A KGFB- szerződést alapvetően az üzemeltető köteles megkötni és fizetni.

Fontos tudni, hogy a KGFB nem csak ránk nézve kötelező, hanem a biztosítóra is.

Ez azt jelenti, hogy ha eldöntöttük, hogy melyik biztosítóval kívánjuk megkötni, akkor az a biztosító nem utasíthatja vissza az ajánlatunkat (mint azt más biztosítási formáknál elvileg megteheti), hanem köteles azt befogadni.

A kötelező felelősségbiztosítás alapján a biztosító által, helyettünk kifizetett kártérítés nem korlátlan, de meglehetősen magas a határösszeg, amelyet a hivatkozott törvény EU irányelvek alapján szabályoz.