Nyugdíjreform: Gyermekektől számától függő nyugdíj? Lehetséges?

Nyugdíjreform: Gyermekektől számától függő nyugdíj? Lehetséges

Nyugdíjreform: Gyermekektől számától függő nyugdíj? Lehetséges?

Távol álljon tőlünk, hogy ezen a portálon politizáljunk, de azzal, hogy újraalakul a kormány számos kérdés vetődik fel. Például az, hogyan próbálják kezelni a demográfiából adódó helyzetet. Nos, lehet olyan híreket hallani, hogy egy 2014-es ötletet újragondolnak, mégpedig, hogy „méltányolnák a nyugdíjban a gyermeknevelést”. Kicsit elgondolkodtunk ezen… Tartson velünk, és nézze meg, hogy mire jutottunk!

Így működik most a nyugdíjrendszer

Jelenleg egy felosztó-kirovó rendszerben élünk, ami addig működik, amíg az államnak több a bevétele (adó), mint a kiadása. Mivel azonban egy öregedő társadalomban élünk, ezért ez (egy gyakran emlegetett hasonlattal élve) egy időzített bomba, ami folyamatosan, és egyre hangosabban ketyeg. Teljesen egyértelmű, hogy a rendszer jelen formájában fenntarthatatlan, így elkerülhetetlen a változás.

Mit változtathat az állam?

Lehetőség azért adódik, még ha nem is sok. Az egyik ilyen lehetőség, hogy növekedni fog a nyugdíjkorhatár, ami jelenleg 65 év. Azt is tudjuk, hogy további emelés várható nagyjából 70 éves korra.

A másik lehetőség, hogy csökkenni fognak a nyugdíjak. Pontosan a demográfia miatt (sok idősebb állampolgár) ez politikai szempontból jelentős népszerűségvesztéssel járna. Azonban lehet, hogy még is meg kell tenni, hiszen ahogy mondani szokták nem leszünk fiatalabbak.

A harmadik megoldás pedig az, hogy az állam növeli a bevételeit, vagyis több adót szed be, vagy több embertől szedi be.

A gyermekek számától függő nyugdíj ötlete

Nos, az állam gondolt egy nagyot, és azt találták ki, hogy ösztönözni kell az embereket a gyermekvállalásra. Ezzel nincs is semmi probléma, hiszen a lakástámogatásban ez már most is meglátszik, de most a nyugdíjban is szeretnék ezt érvényesíteni. Ezzel egyszerre csökkentenék a kiadásokat (hiszen jelenleg egy átlagos háztartásban 1,4 gyermek születik), és egyszerre igyekszenek növelni a majdani adóbevételeket. Minél több gyermek születik, annál több adófizetőre számíthatnak. Csakhogy a gyermekvállalás messze nem egy ilyen egyszerű történet, és ez alapján „premizálni” az időskori megélhetést nem biztos, hogy etikus lenne.

Akadnak problémák ezzel kapcsolatban

Az állam jelenleg is a 3 vagy több gyermekes családokat részesíti kiemelt előnyben, ezért feltételezhetjük, hogy a nyugdíj szempontjából sem lenne ez másként. Azt tudjuk elképzelni, hogy 2 gyermeknél húznak meg most is a határt. Íme, amit gondnak látunk a gyermekek számától függő nyugdíjnál:

 • „Anyagilag megéri-e” plusz egy gyermeket vállalni a magasabb nyugdíjért?
 • Mi van azokkal az emberekkel, akiknek nem lehet gyerekük?
 • Mi van azokkal, akik legfeljebb egy gyermeket vállalhatnak egészségügyi okokból?
 • A nem heteroszexuális embereknél hogyan kalkulálnának?
 • Milyen arányban lennének premizálva a több gyermeket vállalók?

Sok kérdés, sok bizonytalanság, egyelőre nehéz eldönteni, hogy ez valóban járható út.

A nyugdíjjal ne kockáztassunk!

Abban egyetérthetünk, hogy teljesen rossz irány lenne, ha egy be sem vezetett ötlet, javaslat alapján terveznénk leélni életünk utolsó jó 20 évét. A gyermekvállalás fantasztikus dolog, és támogatni is kell, de erre nyugdíjat alapozni óriási kockázat. A magunk részéről azt mondjuk, hogy ha több gyermekünk van, és ezért több pénzt kapunk az legyen csak extra. Továbbra is igyekezzünk a saját kezünkbe venni a saját sorsunkat, és tegyünk félre elegendő pénzt a nyugdíjas éveinkre. Keressen fel minket, hogy segíthessünk ebben! Nálunk nem ötleteket, vagy híreket fog hallani, hanem konkrét számokat, terveket és javaslatokat. Mi nem a véletlenre bízzuk az Ön időskori megélhetését.


  (*) kötelezően kitöltendő mezők
  Elolvastam és elfogadom az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.

   

  No Comments

  Sorry, the comment form is closed at this time.