SFDR közlemény

Tájékoztatás az SFDR rendelettel kapcsolatosan!

 

A 2021. március 10-én hatályba lépő- a Felügyeleti jogkört gyakorló MNB iránymutatása alapján- „A pénzügyi szolgáltatási ágazatban a fenntarthatósággal kapcsolatos közzétételekről szóló 2019/2088 számú EU rendelet” (továbbiakban SFDR) a biztosítási alapú befektetési termékeket értékesítő független biztosításközvetítőket is érinti, amennyiben 3 főnél több közvetítővel tevékenykednek. Ezt az érintettek kötelesek honlapjukon megjelentetni!

 

A NoRisk Pénzügyi Zrt független alkuszként, 3 főnél több közvetítővel tevékenykedik. Az Ügyfeleivel kötött megbízási szerződés alapján a Megbízója érdekeit képviselve jár el.

 

A fenntarthatósági követelmények figyelembevételéről szóló, szerződéskötést megelőző tájékoztatás a 2019/2088 számú EU rendelet (SDFR) alapján:

A biztosítási alapú befektetési termékek kapcsán az Európai Unió 2019/2088 számú (SFDR) rendelete előírja a független biztosításközvetítők részére, hogy nyújtsanak tájékoztatást arról, figyelembe veszik-e a tanácsadás során a fenntarthatósági kockázatokat. Tanácsadási tevékenységünk lényege a piacon fellelhető biztosítói megoldások Ügyfelünk felé történő érthető és összevethető bemutatása. A fenntarthatóság elemzése (álláspontunk szerint) a biztosítási terméket kínáló biztosító társaságok erre feljogosított és megfelelő szakértelemmel rendelkező belső vagy külső partnereinek a feladata. Ők jogosultak és kötelesek ezt megítélni és ezzel kapcsolatos információkat közölni a szerződés megkötését megelőzően. 

 

Társaságunk a fentiek alapján az Ügyfelek tájékoztatása során kizárólag a biztosítók/pénztárak egyes befektetési termékeinek SFDR nyilatkozatát vizsgálja abban az összefüggésben, hogy a biztositó adott terméke esetében figyelembe veszi vagy sem a fenntarthatósági kockázatokat, illetőleg hogy erre nem közölt információkat.

 

Társaságunk javadalmazási politikájában a fenntarthatósági követelményeken alapuló megkülönböztetést jelenleg nem alkalmaz. A biztosítási alapú, illetve nyugdíjcélú megtakarítási termékekre jellemzően hosszú (10+ éves ) futamidőkkel kalkulálunk, amelyekben a rövid távú hozamelvárások jelentősége kevésbé releváns. Munkatásaink az Ügyfelek felmért igényei alapján, etikusan járnak el, és a biztosítási alapú termékek megfelelő rugalmassága, a széleskörű tájékoztatási kötelezettség, a TKM összehasonlítás lehetősége, és az MNB etikus szabályozási rendelkezései mellett megítélésünk szerint jelenleg ez megfelelő környezetet biztosit az érdekvédelemre!

Tisztelettel:

NoRisk Pénzügyi Zrt