Tényleg 70 év lesz a nyugdíjkorhatár?

Tényleg 70 év lesz a nyugdíjkorhatár?

Tényleg 70 év lesz a nyugdíjkorhatár?

Biztos Ön is csak kapkodja a fejét a különböző nyugdíjról szóló cikkek kapcsán. Pedig pár éve már Holtzer Péter nyilatkozott a HVG-nek, ami arra ösztökélt, hogy elgondolkozzunk a témában. Most 2018-ban rengeteg olyan hangot lehet hallani, hogy még tovább emelkedik a nyugdíj korhatár, a jelenlegi emelések mellett. Hol lesz a vége az emelésnek? Mikor és mekkora változások várhatóak? Pontosan mi sem tudjuk, de megosztjuk Önnel, amire számítani lehet.

Röviden a mostani nyugdíjrendszerről

Jelenleg egy felosztó-kirovó rendszerben élünk, amit TB rendszernek is szoktak nevezni. Minden pénz befolyik az államhoz, amit a későbbiekben kioszt. Az ilyen rendszerek mindössze addig tudnak életképesek maradni, amíg az államhoz befolyó pénz nagyobb, mint az összes kiadás. Kicsit hasonlít a pilótajátékokhoz, azért valljuk be. Nos, ez az amiatt a világ összes országa bajban van a nyugdíj kifizetéseket illetően, hiszen a rendszernek ez a probléma  jelenti a legnagyobb kiadást. Magyarország is egy klasszikus idősödő társadalom, hiszen egyre kevesebb gyermek születik, egyes adatok szerint egy családban általában 1,4 gyermek születik, vagyis alig több mint 1.

Melyek az állam lehetőségei?

Az egyik megoldás adja magát, vagyis a bevételek növelése, amit még magasabb járulékok által lehet szerezni, ami jelenleg elég nehezen lenne megoldható. A másik lehetőség pedig a kiadások csökkentése, ami a nyugdíjakat tekintve azt jelenti, hogy vagy növelik a nyugdíj korhatárt, és/vagy csökkentik az állami nyugdíjak nagyságát. Akár egész érdekes módon is.

A nyugdíj csökkentése

Az egyik módszer, ahogy említettem az lenne, hogy csökkentenék az állami nyugdíjakat. Ez vélhetően, tisztán politikai okok miatt nem valósul, és valósult meg eddig. A nyugdíjasok ugyanis egy könnyen megszólítható és nagy csoport, akiknek ha kevesebb nyugdíjat adnának, akkor a politikusok elveszítenének egy biztos és jelentős szavazóbázist. Persze ez sem mehet a világ végéig, előbb utóbb ez is el fog érkezni. Mi a helyzet a nyugdíjkorhatárral?

A nyugdíjkorhatár emelése

Jelenleg a hivatalos nyugdíjkorhatár az a 65. betöltött életév, de az is igaz, hogy a hölgyek 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonulhatnak. Azonban itt a friss hír, legkésőbb 2045-ig (valószínűleg hamarabb) 70 év lesz a nyugdíjkorhatár. Ez azt is jelentheti, hogy lesznek olyan emberek, akik 52 munkával töltött év után mehetnek nyugdíjba.

Hogyan érintheti az embereket a változás?

Azt azért észre kell venni, hogy az állam, ha nem is aktívan, de folyamatosan próbálja a nyugdíjkérdést megoldani. Elég csak a legutóbbi ötletre gondolni, hogy a gyermekek számától és végzettségétől függő lenne a szülők nyugdíja. Igazság szerint a korhatár emelés mindenkire hatással lesz, kire pozitív, kire pedig negatív hatással.

Akiket pedig nem érint hátrányosan azok pedig a fiatalok, hisz nekik így relatív több idejük van „megbarátkozni” a 70 éves nyugdíjkorhatárral (egyeseknek pedig természetes is lesz), illetve pár évvel több idejük lesz, hogy a saját nyugdíj előtakarékosságaik révén, jó színvonalon tudjanak élni idős korukban.

Mit lehet tenni a nyugdíjas megélhetésért?

Igazság szerint akárhogy csűrjük-csavarjuk a gondolatokat, és a szavakat mindig ugyanoda lyukadunk ki, az egyetlen megoldás a saját nyugdíj megtakarítás. Mivel a nyugdíjrendszer folyamatosan változik, és óriási és szükséges változások elébe néz, ezért csak az biztos, hogy a saját megtakarításainknak jelentős szerepe van, és lesz. Várhatóan európai mintára fog változni a rendszer, ami pedig szervesen támaszkodik az egyéni nyugdíj előtakarékosságokra.

Tegyünk a nyugodt időskorunkért!

Az állam nehéz helyzetben van, a nyugdíjak szempontjából, és ezt előbb-utóbb mindannyian meg fogjuk érezni. A nyugdíjkorhatár is folyamatosan emelkedik, és emelkedni is fog. Ha kérdése van a cikkel kapcsolatban, akkor töltse ki a cikk alatt található adatlapot! Amennyiben szeretne a saját nyugdíjára félretenni, és amennyire lehet függetlenedni a nyugdíjkorhatártól, akkor találkozzon velünk egy nyugdíj tanácsadáson!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.